Morten Svane fra Esbjerg hev en dag ud af kalenderen og fulgte i hælene på Jacob Grumsen og Rene Vejs til en typisk kampdag.

Det er der kommet følgende historie ud af:

Fredag den 15. september 2017

Mødetid 16.15 hjemme hos Rene.

Dagen starter med, at jeg sammen med René mødes og bliver hentet af Jacob Grumsen, som er en af hoveddommerne i aften. Aftens kamp er imellem Sønderjyske og Gentofte, 2 klubber som er kommet forskelligt fra start i den nye sæson. Det bliver spændende at se begge hold i aften, samt se hvordan de kommer fra start.

René Vejs Jensen var i maj en tur til VM i ishockey i Frankrig og Tyskland. Så vi har her at gøre med en af de bedste linjedommere i verden. Det var en kæmpe anerkendelse af Renés arbejde i løbet af en sæson at han kom med til VM. René har også tidligere deltaget i U20 VM i Finland. Han er dermed en af de mere rutinerede herrer, vi har i Danmark. Der skal en smule fokus på de kære dommere, vi har, for uden dem har vi ikke nogen ishockeykampe at se.

Til dagligt er René Vejs Jensen VVS-montør i Esbjerg hos firmaet John Josefsen. Han kommer dagligt i VVS-grossistbutikken Brødrene Dahl, hvor jeg arbejder. Ham og jeg får tit en sluder for en sladder omkring ishockey, og de kampe han har været ude at dømme. Lad mig sige med det samme: Det er ikke hver gang, vi er enige. Der er mange ishockeyinteresserede i Esbjerg og i butikken hos Brødrene Dahl, så ofte skal René ligge ører til en masse. Men det hører med til jobbet som dommer. Han tager det meget godt.

Turen går mod Vojens ishockeyhal sammen med Jakob Grumsen

Turen til Vojens blev brugt på at snakke om, hvordan man er som dommer. Både René og Jacob har dømt ishockey i mange år. Jeg spurgte ind til, om de havde nogle problemer med at være ”kendt” som ishockey dommere i Esbjerg. De synes ikke, at der er et problem idet. Men de synes det er sjovt at der er så mange trænere rundt omkring blandt fans. Og ja så er det altid dommernes skyld når ens hold de taber.

Jeg spurgte også til fremtiden for dommerne i dansk ishockey. Her havde de begge et klart svar: Der mangler dommere!  Men her skal det lige siges at Dansk Ishockeydommer Klub i samarbejde med Danmarks Ishockey Union gør et stort stykke arbejde, her i aften er der et godt eksempel på talent udviklingen, der er en ny linjedommer med i aften. Så der kommer nye dommer frem i lyset.

Jeg spurgte også ind til forholdet imellem spillerne, klubberne og dommerne. Og om der var nogen, man havde mere fokus på end andre. Og her blev de begge en smule hemmelighedsfulde. Sagt mellem linjerne så ved de begge to godt, hvilke spillere fra de forskellige klubber, de skal have et ekstra øje på. Sådan er det vel altid som dommer, de skal kende ”deres” spillere.

Jeg nåede også at få snakket med dem om, hvilke ritualer de havde på kampdagen eller f.eks. lige inden kampstart. Her svarede de begge, at de på selve kampdagen var mere fokuseret end andre almindelige dage, og de havde hver deres måde at forbedre sig til en kamp på. En ting har de tilfælles: De er meget professionelle omkring deres tilgang til kampen. Og så hører de begge to en speciel sang, inden de rammer hallen. Og dette er et ritual, som skal ske hver gang. Det synes jeg var en smule sjovt men samtidigt også fedt, for det viser, at ishockeykampene har betydning for dem.

Generelt var det en meget sjov og lærerig tur med to sympatiske personer, som tog sig tid til at snakke med mig om de forskellige ting, jeg spurgte ind til.

Ankomst til hallen

Da vi ankom til hallen, mødte vi de 2 andre dommere, der skulle være med til at styre kampen. Der var en debutant med ved navn Dennis. Han var en smule nervøs, og da han kom fra hjemmeholdets by Vojens, så der var lidt nerver på for hans vedkommende. Men det var forståeligt nok.

Tiden inden kampen blev fordrevet med at pjatte lidt sammen med de andre og få hilst på dem René og Jacob kendte i hallen. Efter det var klaret, gik de i gang med deres opvarmning, som bestod af en gang gris. Her skal det pointeres, at ingen af de to skal gøre en karriere inden for fodboldens verden – og René er virkelig en dårlig taber. Trods det var opvarmningen samtidig også med til at give dem et højt humør og en god stemning lige inden kampen.

Efterfølgende blev de begge færdige med at klæde om og gøre sig klar til kampen, men René glemmer en ting, han skal ha på, så han bliver en smule presset. Men han får det ordnet inden kampstart, så de alle fire er klar parat til kampstart. De gejler hinanden op til en god kamp, og så er det ellers bare ind på isen og være klar til selve kampen.

Kampen

  1. periode bød ikke på de store spillemæssige seancer, så her vil jeg ikke skrive meget. Det bedste var, at der var kolde Faxe Kondi sodavand til at drikke…

Gentofte førte kampen efter 1 periode 0-2.

  1. Periode bød på lidt mere energi, og der kom gang i hjemmeholdet SønderjyskE og hallen. Der var perioden igennem meget mere power, hvilket gjorde, at der også var flere udvisninger og slåskampe i kampen, som de fire dommer skulle holde øje med. Her kunne man roligt sige, at dommerne fik kamp til stregen og noget at se til! Men generelt synes jeg, de havde meget godt styr på kampen.
  2. Periode blev lidt en gentagelse af 2. periode med masser af infight og hårde tunge taklinger. Så denne periode var igen en runde, hvor dommerne skulle være vågne og fremme i skøjterne. Endnu en gang synes jeg, alle fire løser opgaven godt.

Kampen ender 3-2 til SønderjyskE efter straffeslag.

Efter kampen blev de fire dommere evalueret af en, som havde siddet og set kampen. Han var knivskarp i hans måde at snakke til de fire dommere på, det var virkelig en fornøjelse at høre. Det var generelt fedt at se og høre alle de ting, han snakkede om. Det var noget de kunne bruge til noget. Så det var en oplevelse at se, hvor professionelt evalueringen blev gjort.

Efter et hurtigt bad, var det tid til aftensmad og ellers ventede køreturen hjem til Esbjerg.

Kører turen hjem blev brugt på at snakke de små detaljer igennem, som havde været i kampen, og hvordan de hver især havde oplevet det.

Oplevelsen

Det var virkelig en fed oplevelse at være med til. Jeg skylder Rene en stor tak får at få lov til at være med bag i kulisserne og se og opleve, hvordan dommerne forbereder sig til en ishockeykamp.

Oplevelsen har virkelig fået mig til at tænke anderledes på ishockeydommerne. Jeg håber, at Dansk Ishockeydommer Klub og Danmarks Ishockey Union vil sørge for, at der kommer nye dommere til at overtage for de gamle, at de vil ”snøre skøjterne” og uddanne de nye, så de nye dommere bliver klar til kamp.

 

Morten Svane