Journalist Peter Fredberg fortæller om en idé, han fik i 1984.

 

I efteråret 1984 spurgte jeg min kollega på BTs sport, håndboldmedarbejderen John Bjørklund, om vi ikke skulle kåre årets ishockey- og håndbolddommere. Som en cadeau til et ofte udskældt folkefærd. Han var med på idéen, og 30. maj 1985 kunne man i BT læse, at nordjyden Erik Bostrup og dommerparret Per Godsk og Ole Christensen havde fået BTs Gyldne Fløjte.

De samme to håndbolddommere, som var blandt verdens bedste, var heller ikke til at komme udenom de næste tre-fire år. Og da John Bjørklund vurderede, at de næppe ville blive vippet af pinden inden for en overskuelig fremtid, lagde han håndboldens gyldne fløjte i graven.

Jeg kørte videre, og ved det kommende Dansk Ishockey Award 2. juni i Herning overrækkes den eftertragtede fløjte, forgyldt med 24 karat guld, for 34. gang sammen med guldhjelmen fra Skatertown mage til den, de danske mestre får.

Efter selv at have kåret årets dommer de første 27 år spurgte jeg Kim Pedersen, om vi ikke skulle lade den gyldne fløjte være dommernes egen pris og lade hoved- og linjedommerne i Metal Ligaen bestemme, hvem der skulle have den. Og sådan har det været siden 2012.

I den gyldne fløjtes andet år blev Søren Simonsen hædret. Slagteren fra Amager erkendte, at af samtlige hoveddommere var han i særklasse dén med det dårligste skøjteløb. Men hvad gode, gamle Simon manglede i benene blev opvejet af så meget andet, så denne signatur så bort fra skøjteløbet.

”Det er en stor ære at få BTs Gyldne Fløjte. Det forpligter. Jeg vil gøre alt for at få den igen,” erklærede Simon. Men det blev nu kun til den ene gang.

Jeg mindes en kamp i Rungsted, hvor Simon måtte have politieskorte. Det tog han nu meget roligt.

”Publikum kan råbe og skrige, som de vil. Det generer mig ikke. Det er en del af spillet. På isen er man så koncentreret, at man knap registrerer, hvad der sker uden for banen,” sagde han.

I 2006 så jeg Simon dømme en veterankamp i Rødovre sammen med Kaj Elley og Erik Møller. De var sammenlagt 190 år. Og de hyggede sig. Kaj løb stadig rundt i sine skøjter fra 1978. Jeg døbte ham i 70erne ”The Smiling Killer”. Han var kendt for sit afvæbnende smil og blinket i øjet, når han sendte en spiller i straffeboksen eller i bad.

Én gang er den gyldne fløjte blevet overrakt for åben skærm. I Star-TV studiet i København kvitterede Bo Andersen i 1998 for fløjten med ordene: ”Hvem kan ikke lide at få ros for sit arbejde.”

Bo Andersen får i 1998 BTs Gyldne Fløjte overrakt af Peter Fredberg for åben skærm på Star-TV.

Den sønderjyske mejerist Asger Krog sluttede sin imponerende karriere med sin sjette guldfløjte i 2013. Og spørgsmålet er, om denne smukke samling nogensinde bliver overgået. Jeg tvivler.

Otte gange er en linjedommer hædret, senest René Vejs Jensen i 2017. Jacob Grumsen er den eneste, der har fået fløjten som både linje- og hoveddommer. Og i 2010 blev Malene Skovbakke hyldet. I Vancouver-OL var hun linjedommer i en semifinale og i bronzekampen for kvinderne.

Asger Krog, tv, kroner i 2001 sin efterfølger, en ung linjedommer Jacob Grumsen.

”Kongerækken” ser sådan ud:

1985: Erik Bostrup. 1986: Søren Simonsen. 1987: Søren Helbo. 1988: Tom Mouritzen. 1989: Kent Kølvig. 1990: Jens Erik Thorndahl. 1991: Dion Skipper Christiansen. 1992: Preben Jervild. 1993: Preben Jervild. 1994: Kent Kølvig. 1995: Preben Jervild. 1996: Søren Helbo. 1997: Søren Helbo. 1998: Bo Andersen. 1999: Jens Christian Fossaberg. 2000: Asger Krog. 2001: Jacob Grumsen. 2002: Asger Krog. 2003: Casper Christensen. 2004: Morten Folmer-Petersen. 2005: Asger Krog. 2006: Ronnie Jakobsen. 2007: Asger Krog. 2008: Alan Smith. 2009: Jan Bigum. 2010: Malene Skovbakke. 2011: Asger Krog. 2012: Jan Bigum. 2013: Asger Krog. 2014: Thomas Buchardt Anderen. 2015: Jacob Grumsen. 2016: Jan Bigum. 2017: René Vejs Jensen.

Preben Jervild fik den gyldne fløjte tre gange. Her modtager han den i 1995 på BT af Peter Fredberg. Hvem den unge kvinde på væggen er vides ikke.