Hoveddommer i den danske Metal liga, Jacob Grumsen, har fulgt ishockeydommer.dk’s forespørgsel om at lave dagbog under sin tur til VM Div 1, Gruppe A i Kiev, Ukraine.

Det er der kommet følgende ud af:

Dag 0

Sidste kamp på dansk grund var Danmark mod Norge. En lidt kedelig kamp, uden de store udfordringer, men en god afslutning på sæsonen herhjemme, som bød på 45 grundspils kampe, 6 kvartfinaler, 3 semifinaler og 2 finalekampe samt et par landskampe.

Tog direkte fra Vojens og til Billund lufthavn, hvor mit fly skulle lette klokken 06:00 Fredag morgen. Tog derfor en overnatning på ”Hotel Ambulance Syd”, som er min arbejdsplads. Eller overnatning ved jeg nu ikke om det var. Men det blev til 2,5 times søvn inden jeg skulle op, grundet problematikken omkring check in. Det gik nu ikke så slemt som frygtet, men smuttede lige igennem.

Dag 1

Startede som sagt klokken 06:00 med afgang fra Billund, og med ankomst ca. klokken 13;40 i Kiev. Her stod hele dommerflokken samlet ( første gang jeg oplever at alle ankommer samtidig) og blev kørt til vores hotel. De havde ændret vores hotel hen over formiddagen, men det gjorde ikke det store. Hotellet vi nu skulle på var et bedre hotel, og vi dommere blev adskilt fra spillerne. Hotellerne ligger lige op af hinanden, samt at de er begge 3-5 min gang fra hallen…

Dag 1 er altid med masser af ventetid. Vi havde ikke møde før kl 22:00 om aftenen, hvor vi skulle have diverse info omkring turneringen, samt de sidste nye regel info, og til sidst kamp tildeling. Jeg var så ”heldig” og få åbningskampen mellem Ukraine og Ungarn. Spændende at se hvad holdene kan og vil!

Selve dagen blev brugt på at få pakket ud, for så, i samlet flok, at tage til et indkøbs center, og spise sammen. Der blev snakket med dommere man har mødt før, fortalt lidt røver historier, samt skabt nye bekendtskaber.

Dag 2

Dagen startede med let morgen træning fra klokken 08:45, lidt hygge træning, for at se hallen og mærke isen.

Derefter et meget kort møde, inden omklædning til første kamp med kampstart klokken 13:30.Fritid var der ikke så meget af på 2. dagen.

Kampen mellem Ukraine og Ungarn var en fed kamp, med masser af tempo og tæt spil, så der skulle være et øje alle steder hele tiden. Min makker og jeg, en nordmand, fik ledt kampen på en fornuftig måde, uden de store udsving. Vores største problem var faktisk at speakerboksen, ikke kunne det de skulle, samt at de IKKE snakkede engelsk. Så det var ikke nemt at skulle kommunikere med dem, og få dem til at rette noget på uret, når de ikke kan sproget og ej heller kan finde ud af hvordan det virker 😀 Ej heller virkede head sættet op til VGJ. Så det var også med fagter vi skulle afgøre mål / ikke mål i første periode.

Men alt i alt en godkendt kamp, så en god start på turneringen.

Resten af dagen gik med at se de andre dømme. Og hygge i hallen.

Dag 3

Startede som de fleste andre dage. Stille og roligt med morgenmad. Vi var en lille flok der gik en tur, for at se hvad der var at se, og fandt et godt sted at få lidt mad. Dette blev vores ”stam” spise sted. Ved turneringer får dommerne udbetalt meal money, hvilket vil sige at de selv skal finde et sted at spise frokost og aftesmad, og at det kun er morgen maden der er med i ”prisen”.

Efter frokost blev det til en lille lur inden vi igen skulle være klar til kampstart klokken 17:00 i kampen mellem Kazakhstan og Korea. Denne kamp blev noget af en overraskelse i turneringen. Hele kampen igennem lå holdene lige og det bølgede frem og tilbage, men Kazakhstan tog nogle dumme udvisninger, og gav Korea momentum. Korea vandt dermed kampen med  2-5. Ikke det man havde forventet ved turnerings start, og hvilket gjorde at Korea indtog 1. pladsen i turneringen.

Dag 4

I dag kun en kamp… og jeg var ikke på listen i denne enlige kamp. Vi havde is træning om morgenen, hvor vi blandt andet skulle have taget det obligatoriske hold billed. Man havde ”bare” lige glemt at der skulle komme en fotograf til dette også:-)
Jeg havde som sædvanlig mit kamera med ( i stil med en japansk turist ), så det endte med at vi fik taget hold billed til IIHF. Sender dem en faktura senere:-)
Efter træning tog vi tilbage til hotellet, hvor vi havde møde med vores supervisor. Her gennemgik han de ting, små som store, som havde været oppe at vende på mødet med alle holdene aftenen inden, samt gennemgik de ting som han havde observeret i de kampe vi alle havde dømt, så dette kunne blive rettet til de kommende kampe..
Brugte aftenen på at se kampen Ungarn mod Østrig. En tæt kamp som faldt ud til Østrigs fordel i sidste ende. Specielt på grund af dumme udvisninger til Ungarn. Man vinder som bekendt ikke kampene fra udvisnings boksen.

Dag 5

Dagen startede uden test og møde og vi havde tiden for os selv, så der blev slappet af i gruppen, med hygge på hotellet, samt en tur i indkøbscenter, samme sted som vores stam spisested. Derefter en lille lur på hotellet og klargøring til kamp.

Jeg havde den sene kamp mellem Ukraine og Østrig. Ukraine havde virkelig brug for point i denne kamp da de lå med nul point og lignede at det kunne blive dem der skulle rykke ned. Ikke hvad man havde forventet her i Ukraine da de spillede på hjemmebane i hele turneringen.

Kampen startede nervøst fra begge hold, og Ukraine tog samtidig en del udvisninger i første periode, som skabte lidt frustration fra hjemmeholdets spillere og fans. Men efterhånden som kampen skred frem… lærte holdene ikke at tage udvisninger.

Kampen endte med en enkelt scoring til Østrig, så presset var selvsagt stort mod Østrigs mål i de sidste minutter.

Efter kampen havde Ukraine fat i vores supervisor. De mente at der var dømt for mange udvisninger imod dem. Men vores supervisor kunne jo kigge på kamprapporten sammen med holdet, og gennemgå dem. den viste nemlig at de første 4 udvisninger de fik var alle for højstok.. og det er svært at komme med mod argument, mod udv for højstok…

Alt i alt i godkendt kamp… med masser af fysik og spænding til sidst

Dag 6

Dagen startede igen igen med en morgentræning… denne gang med vores test, 4 dommersystem testen eller GPS test, som vi kalder den i daglig tale. Testen gik fint. Hurtigste tid var 00:48:26 (sekunder) langsommeste tid var 01:05:00 (minut) så en lille forskel. Jeg personligt lå imellem med tiden 00:56:26 (sekunder) så det var acceptabelt.

Så tilbage hotellet og slappe af… inden jeg skulle være standby i den enlige sene kamp om aftenen mellem Kasakhstan og Ukraine. Her var det sidste udkald for Ukraine, hvis de ikke skule være sikker på at rykke en gruppe ned. Ukraine tabte kampen og var dermed meget nedryknings truet. Ikke godt for hjemmeholdet, som nok havde haft en anden plan inden turneringen startede… men de var pt. ikke blandt de bedste hold.

Dag 7

Her var der fuld program, men den gamle rotte her, havde fået fri hele dagen, ingen forpligtelser hvad angår kampe. Så en dag med ren afslapning. Jeg brugte det første af dagen på at gå en tur gennem Kiev´s gader. Fik set lidt af midtbyen, samt kom gennem et shopping center, som lå under jorden i midtbyen.. 3 etager der gik ned af:-)

Selve midt byen var ved at blive gjort klar til Euro Song Contest som skulle afholdes ca 14 dage senere. Vejret var super lækkert.. ca 20-22 grader. Super lækkert bare at slendre gennem gaderne. Der blev ikke købt meget, da priserne stort set var identiske med priserne hjemme i Danmark.

Senere på dagen, tog jeg dog i hallen, for at se kampene. Der var flere kampe der kunne have afgørende virkning, både for selve turneringen, men også dagen efter, om der var noget at spille for eller om den sidste dag, ville bestå af “trænings kampe”

De fleste resultater gjorde at flere kampe, var meget afgørende dagen efter.

Dag 8

Den sidste dag på turneringen. Her havde jeg fået den sidste kamp, mellem Ukraine og Korea. Resultaterne dagen inden havde gjort det sådan at Ukraine ikke kunne nå andet end nedrykning. Dog skulle Korea have mindst 2 point for at rykke op. Hvis de kun fik et point eller mindre, ville de få en 3 plads og så ville oprykningen være væk..

Selve dagen foregik med pakning, da jeg skulle forlade hotellet senere samme nat kl 3:00, for at komme i lufthavnen.

Den sidste kamp startede klokken 20:15. Inden da havde jeg set lidt ishockey. Kampen var som sagt mellem Ukraine og Korea. Vi snakkede i kvartetten inden kampen, om at det enten kunne blive en kæmpe fuser eller en super kamp. Alt dette kom an på Ukraine.

Efter første periode kunne vi konstatere at dette var en rigtig hockey kamp, Ukraine ville spille ishockey, selvom det var afgjort at de rykkede ned.

Kampen bølgede frem og tilbage.. med Ukraine med i kampen hele vejen igennem… den endte uafgjort og dermed skulle den i overtid, selv ikke i overtiden 3-3 kunne de score.. så vi måtte en tur i straffeslag.. så de omkring 4-5000 tilskuer fik da en flot afslutning på turneringen. Vi skulle ud i 3 runder af straffeslag før Korea kunne trække sig ud som sejrherre. Dermed er de klar til at spille med til A-VM i Danmark i 2018 ( de rykkede op sammen med Østrig) Så for første gang i historien er Korea i A-gruppen.

En super fed afslutning for mig personligt, på en, for mit vedkommende, rigtig god sæson, med flere momenter som jeg vil huske tilbage på. Her iblandt en stabil grundserie, afsluttende med et godt slutspil, og for en gangs skyld ( der er længe imellem, blandt pga diverse VM) en af de afgørende finaler. Og så til sidst, denne afsluttende/afgørende kamp om at rykke op i den aller bedste række.

Dag 9

Sidste dag/nat… vi sluttede fredags kampen af som de fleste (læs: alle) andre aftenener, med at spise sent ( kl 23:00) på den lokale restaurant ”BEEF, Meet and Wine”. Super god mad og vi var blevet stamkunder i løbet af få dage. Så den sidste aften, holdt chefen restauranten åbent længere end normalt, da vi var kommet samtlige aftenener. En hyggelig afslutning på en god turnering, hvor vi havde en god gruppe hvor alle var med som helhed..

Så når jeg sidder og kigger tilbage på ugen… så var det en god uge, med gode og spændende kampe hele vejen igennem.

Klokken 03:00 var det afgang fra hotellet, for at flyve mod Danmark klokken 05:45. Jeg var sikker hjemme i Billund med alt bagagen midt formiddag, så her sluttede min sæson 2016/17.